Целулитът при мъжете

От: admin В: Любопитно Създадено на: 2019-08-02 Гледания: 557 Коментар: 0

Целулитът е състояние, при което кожата в определени области на тялото да придобива малки вдлъбнатинки, често сравнявани с портокалова кора. Около 90% от жените се борят с този проблем през целият си съзнателен живот. Но той може да се се появи не само при дамите, но и при господата, Да – процентът е значително по-малък, около 10% от мъжкото население на Земята!

 

Причината за целулита

Портокаловата текстура на кожата, с която се характеризира целулита, се дължи на наличието на слоя мазнина, натрупваща се под кожата и изтласкваща се срещу нишки от влакна от съединителна тъкан, които задържат кожата до мускулния слой отдолу. Ямките се появяват в местата, където срастванията на съединителната тъкан пречат на кожата да бъде изтласкана от натрупаната мазнина.

Защо мъжете по-рядко имат целулит?

Жените може да са по-щастливи от мъжете в много области, но когато става въпрос за целулит, те определено губят битката. Целулитът се появява по-малко при мъжете поради различни причини:

 

- Хормонен естроген

Това е хормон, който мъжете имат в много по-малки количества от жените. И както може би вече знаете, естрогенът носи една от основните причини за образуването на целулит.

 

Той стимулира складирането на мазнини в клетките в тялото. И тъй като мъжете имат много малко от този хормон, те не са толкова засегнати от целулита, колкото жените.

 

- Хормонен тестостерон

Обратно на естрогена, тестостеронът е хормон, който изгаря мазнините и подпомага създаването на мускули. Този хормон е мъжки хормон и жените имат много малко от него.

 

 

- Моделът на съединителната тъкан

Съединителните тъкани при жените са подредени вертикално, което е идеално за мастните клетки да издуват нагоре, докато при мъжете тези съединителни тъкани са подредени диагонално- кръстосано, поради което те трудно могат да изпъкнат навън.

 

- Дебелината на кожата

Дори и мъжете да развият някакъв стадий на целулит, той не е толкова видим, тъй като мъжете обикновено имат по-плътна кожа от жените.

 

Но първопричината за развитие на целулит при мъжете е същата като тази при жените. Именно смущенията в нивата на половите хормони в кръвта води до натрупване на мазнини и задържане на течности в определени проблемни зони на тялото и при двата пола. При господата най-уязвими от появата на целулит са краката, задните части и коремната област. Мастните натрупвания при жените се появяват основно  по бедрата и задните части.

Безразборното хранене, хапването непосредствено преди лягане и преяждането са другите рискови фактори за поява на целулит при мъжете.

Мъжете трябва да променят нагласата си към този проблем. Битуващото мнение, че портокаловата кожа създава главоболия единствено на жените, не само е остаряло, но е напълно несъстоятелно. Едва след като  осъзнаят, че и те за изложени на риск от поява на целулит, господата могат да променят начина си на живот. Добре е, повишената физическа активност и придържането към балансирано хранене, съобразено с индивидуалните им нужди, да се превърнат в неделима част от ежедневието им.

 

 

Тагове:

Остави коментар
Въведи кода*