Какви са причините за появата на целулита?

От: admin В: Любопитно Създадено на: 2018-05-17 Гледания: 2291 Коментар: 0

Причината за появата на целулит най-често е свързана с комплекс от множество фактори.

От една страна това са вътрешни фактори свързани с хормонални и метаболитни изменения, генетична предразположеност, оксидативен стрес и циркулаторни нарушения в кожата. От друга, това са факторите на външната среда като неправилно хранене, липса на физическа активност, неудобни дрехи, вредни навици (тютюнопушене, алкохол), и хроничен стрес. Така, макар голяма част от вътрешните факторите да не могат да бъдат избегнати, в комбинация със съвременният и вреден начин на живот, развитието на целулит значително може да се ускори и да доведе до трудно обратими промени в нашето тяло.

1. Хормонални фактори

 

Хормоните са един от значимите факторите, които според много изследвания са основна причина за появата на целулит. Именно естрогените се смятат за причината целулитът основно да се среща при женския пол и то най-вече в периоди на резки хормонални изменения като пубертет, бременност, менопауза, преди менструация и при прием на противозачатъчни. Това се дължи на факта че, освен свързани с половата си функция, тези хормони имат отношение в регулирането на периферното кръвообращението, дренирането на тъканите, натрупването на мазнини и състоянието на съединителната тъкан. Смята се, че и други хормони като инсулин, адреналин и норадреналин, тироидни хормони и пролактин имат отношение в процесите на образуване на целулит.

 

2. Генетични фактори

Индивидуалните особености и генетичните различия, които всеки човек притежава, като структура на тялото, склонност към натрупване на килограми, еластичността на кожата и др., могат да бъдат да бъдат значителен фактор за появата на целулит. Поради тази причина жените с по-атлетично телосложение, по-мъжка конструкция и по-стегната кожа и мускулатура, страдат стравнилно по-рядко от проблеми с целулита. Обратно, жените с по-фина кожа и склонност към натрупване на мазнини в типично женска конфигурация (бедра, ханш) имат и по-голяма склонност към образуван на целулит.

 

3. Неправилно хранене

Нередовното и нерационално хранене, особено злоупотребата с алкохол, напитки, фаст фууд и преработени храни, са от основните причини за затлъстяване и образуване на целулит. Чрез тези храни в организма влизат голямо количество наситени, транс мазнини и въглехидрати, а освен това и различни вредни вещества, които се натрупват в самите мастни клетки. Наситените мазнини, освен своята голяма калорийна стойност, се отлагат по стените на кръвоносните съдове и така възпрепятстват нормалната кръвна циркулация. Важно е да се знае, че спазването на крайни диети също е част от нерационалното хранене и вместо да помага за намаляване на целулита, даже влошава нещата. Причината за това е, че тялото не изчерпва приоритетно целулитните натрупвания и те в много от случаите се запазват и дори стават по-видими. При драстична диета, освен мазнини, тялото ни се разделя и с голямо количество мускулна маса, което никак не помага за по-добър външен вид.

 

4. Недостатъчна физическа активност

Един от немаловажните фактори за образуване на целулит е намалената двигателна активност и заседналия начин на живот. Статистиките показват, че близо половината от населението на България е с двигателна активност на минимума, като проблемът започва още в училищна възраст. Така целулитът, появил се още в ранна възраст, има много по-голям шанс да прогресира с годините и впоследствие да е изключително трудно да бъде премахнат. Именно поради тези причина, физическата активност е най-важния профилактичен фактор, освен за образуването на целулит, но и на редица заболявания. Самата физическата активност помага срещу образуването на целулит като подобрява мускулния тонус, активира кръвообращението, а в процеса на тренировки и движение, съединителната тъкан става по-еластична. Освен това, чрез подобрената кръвна циркулация и лимфоток, тялото се освобождава много по-добре от натрупаните вредни вещества и се противодейства на застойните процеси.

5. Недостатъчен прием на вода

Водата постъпваща в организма има изключително важно значение за правилното функциониране на всички органи и системи, в това число на отделителната, лимфната система и кожата. Препоръчително е да се прима около 30 мл. вода на всеки килограм телесно тегло, на ден , като в зависимост от физическата ни активност и външната температура, количеството може да варира. Обратно на схващанията, пиенето на повече вода, не води до натрупването ù в тялото. Причината за това е, че по-голямото количество вода стимулира работата на бъбреците и изхвърлянето на отпадните продукти и солите от тялото, които задържат допълнителното количество вода. Затова специалистите препоръчват да се пие достатъчно количество вода и да не се прекалява със солта в храната. Освен за отделянето на отпадните продукти, недостатъчния прием на вода влияе негативно и върху кожата и хиподермата, като се намалява тяхната еластичност и хидратация. Това допълнително задълбочава проблемите свързани с целулита и спомага за образуването му.

 

6. Алкохол

Приемът на алкохол, особено в големи количества, има пряка връзка с натрупването на килограми и образуването на целулит. Причината за това от една страна е, че алкохолът натоварва черния дроб, защото се приема за токсичен, а от друга, че самият алкохол има висока калорична стойност. Така, ако заедно с висококалорийна храна консумираме и алкохол, то черния дроб приоритетно обработва алкохола, а мазнините се натупват. Също така трябва да се знае, че и неизползваните за енергия въглехидрати се преобразуват в мазнини и се складират по-проблемните зони.

 

7. Пушене

Дори да не го осъзнаваме, щетите за кожата, причинени от пушенето, не са незначителни. Пушенето свива кръвоносните съдове на кожата, което намалява нейната защитна и възстановителна функция. Също така, тютюнопушенето се отразява негативно и на съединителната тъкан, което допълнително повишава риска от образуване на целулит. Тютюнопушенето един от основните рискови фактори на множество заболявания в това число и съдовите.

 

8. Прием и злоупотреба с медикаменти

Злоупотребата с медикаменти пречи на множество естествени процеси в организма, в частност детоксикацията на организма, функция, която природата е направила да работи изключително прецизно. В групата на такива медикаменти, с които се злоупотребява, попадат освен приеманите свободно от хората сънотворни, антидепресанти, успокоителни и обезболяващи,  но дори някои хапчета за отслабване и билкови продукти. Това е така, защото не всички хапчета на билкова основа и добавки имат доказан ефект, но могат да имат различни странични ефекти, с които трябва да се внимава. Към образуването на целулит имат отношение и медикаменти като оралните контрацептиви, поради съдържанието в тях на хормони, и по специално естроген.

 

10. Съвременен начин на живот

Липсата на двигателна активност, стресът и нездравословната храна, в комбинация, са основните фактори на съвременния начин на живот, които предразполагат тялото към образуване на целулит и затлъстяване. Поради това че все повече хора работят статична работа и имат намалена двигателна активност, в тялото се нарушават естествените процеси на дрениране и кръвоснабдяване на тъканите, както и на липолизата, което има пряко отношение към натрупване на целулит. Така намалената двигателна активност съчетана с висококалорична диета и стрес, освен че увеличава натрупването на мазнини в тялото, спомагат и за развитието на целулит и циркулаторни нарушения на кожата.

Тагове:

Остави коментар
Въведи кода*