10 неща които не знаете за сухата кожа

От: admin В: Създадено на: 2016-11-01 Гледания: 3580 Коментар: 0

Сухата кожа често е проблем, който хората не взимат на сериозно, но истината е, че може да има някои негативни ефекти върху кожата и цялостния вид на тялото.

Сухата кожа, наричана също „ксероза”е често срещан проблем, който може да бъде причинен от няколко различни фактори. Може да имате суха кожа на всяка част на тялото, включително и на лицето, коремната област, ръцете и краката. За да знаете как да лекувате Вашата суха кожа ето няколко важни фактора, които трябва да знаете:

1. Честото взимане на горещи душове може да причини суха кожа.

Когато времето е студено, всеки обича да си взима горещ душ, за да се почувства добре. Но това води до изсъхването на кожата и косата, което може да доведе до проблеми. Вместо да си взимате горещ душ, използвайте хладка вода, за да предотвратите изсушването на Вашата кожа. Ако все пак вземете такъв се уверете, че след къпане използвате подходящ овлажнител/хидратант за лице и тяло след това.

2. Почистващите препарати и сапуните могат да причинят суха кожа.

Много хора не са наясно, че може да имат алергия към перилни препарати, сапуни и други продукти, които влизат в контакт с кожата. Възможно е омекотителя за дрехи да е причинител на сухата кожа. В някои случаи може да създаде постоянни проблеми с кожата, които да причинят дискомфорт. Сменете препарата, ако усещате, че след пране кожата Ви става суха. Има хипоалергерни сапуни на разположение във всяка аптека, но е най-добре да се консултирате с дерматолог, ако имате чувствителна кожа.

3. Използването на лосион непосредствено след горещ душ може да намали абсорбацията.

Ако нанесете Вашият лосион/овлажнител веднага след взимането на горещия душ, обикновенно тялото няма да може да го обсорбира напълно. Кожата бързо изсъхва след нанасянето на овлажнителя, което води до суха кожа през целия ден. Решението е да вземете душ с хладка вода вместо с гореща, да подсушите кожата с кърпа, след което да нанесете овлажнителя/лосиона. Ако имате много суха кожа, най-вероятно се нуждаете от по-плътен крем, предназначен специално за такава.

4. Това, че кожата на Вашето тяло е суха, не означава, че кожата на лицето Ви също такава.

Кожата на Вашето лице е различна от тази по тялото. Това е и причината, да се нуждаете от друг вид овлажнител за кожата на лицето. Има хора, които имат суха кожа по тялото, а тази на лицето е мазна. Това е категоризирано като комбинирана/смесена кожа, която се нуждае от специална грижа.

5. Вашата суха кожа може да знак, че имате по-сериозен кожен проблем.

Сухата кожа може да доведе до сериозни кожни проблеми като екзема и псориазис, което може стигне до рязкото отпускане на кожата в зависимост от случая. Ако имате хронично суха и раздразнена кожа, която се влошава е добре да се консултирате с дерматолог и да проверите дали имате проблем, който се нуждае от лечение.

6. Слънчевите лъчи могат да изсушат кожата за определен период от време.

Когато сте на почивка, продължителното излагане на слънце води до изсушаването на кожата, независимо от употребата на слънцезащитни продукти. Всяка промяна в цвета на кожата е знак, че е нанесена вреда върху нея. Тогава Вие се нуждаете от успокояващ агент, като алое вера и силен овлажнител.

7. Добре е да се използват масла за хидратиране на кожата.

Не е добре да ползвате масла за овлажняване на кожата на лицето, но няма проблем да се ползва върху тялото, ако имате суха кожа. Те лесно се абсорбират и са идеално решение при белеща и лющеща се кожа.

8. Липсата на влажност във въздуха може да изсуши кожата.

Високата влажност не се отразява добре на косата, но пък ниската такава може да доведе до изсушаване на кожата. В такива случаи е добре да се използват по-тежки кремове за допълнително хидратиране.

9. При много суха и белеща се кожа използвайте олио за тяло вместо пяна за бръснене.

Това е особено валидно при бръснене в банята, тъй като пяната се отмива бързо, докато маслата се абсорбират от кожата.

10. Дори и кожата Ви да е много суха, трябва да се ексфолира.

Повечето хора си мислят, че не трябва да ексфолират кожата си, когато е суха. Това не е така – трябва да се премахват мъртвите клетки на кожата, но трябва задължително да се ползва силен хидратант след това.

Тагове: suha koja

Остави коментар
Въведи кода*